Met een ultieme jump weet Peter Sagan zijn derde etappezege te boeken! De rit naar Bern leek vooraf een kans voor een vroege vlucht om te slagen, maar met enkel Tony Martin en Julian Alaphilippe voorop kan het peloton ‘makkelijk’ controleren. Met een gemiddelde snelheid van ruim 45 per uur beginnen de renners flink vermoeid aan de lastige finale in Zwitserland.

In de slotfase proberen Sep Vanmarcke en Ramunas Navardauskas los te komen van het overgebleven pak. Warren Barguil zet zich op kop en haalt de aanvallers terug voor zijn snelle teamgenoot John Degenkolb. De Duitser is echter gezien wanneer Alexander Kristoff aan zijn sprint begint. De Noor lijkt op weg naar de ritzege en toont zijn vuist als overwinningsgebaar na de streep. De finishfoto zegt alleen iets anders: Peter Sagan wint opnieuw.

De klassementsrenners finishen allemaal in de eerste groep van circa dertig renners. En dus gaat Chris Froome met een marge van 1’47 op Bauke Mollema de Alpen in. De groene trui zit stevig om de schouders van Sagan, terwijl teamgenoot Rafal Majka een flinke voorsprong heeft in het bergklassement. De beste jongere wordt een strijd tussen Adam Yates en Louis Meintjes en Movistar heeft als vanouds de leiding bij de ploegen.

Etappeprijzen: Met de complete top 10 en dus 192 punten gaat de ritzege naar kestera. Het scheelde niet veel of JaccoH boekte zijn tweede etappewinst op rij. Met Valverde in plaats van Cancellara strandt hij ditmaal op 5 punten. De laatste podiumplaats gaat naar bartyboy met 177 punten. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: De Belgische deelnemer Etika gaat de laatste rustdag in als leider van het Tour de France Spel. Zijn team ‘Pippa’ staat op 1643 punten na zestien etappes. Daarmee heeft hij een voorsprong van 8 punten op ‘Zoefzoef 3’ en 9 stuks op ‘Minipup 2’. In totaal staan er nog 24 teams binnen de 50 punten van elkaar. Er kan in de slotweek dus nog een hoop gebeuren. Veel zal afhangen van hoeveel bergritten naar de klassementsmannen gaan.

Subleagueklassement: Beetje bij beetje kruipt Bronsgroen Eikenhout weer naar Cafe Bok Enkhuizen. Het gat wordt in etappe 16 teruggebracht tot 19 punten. David De La Fuente doet op p3 goede zaken door de marge met Riomare te vergroten naar datzelfde aantal van 19 punten. Maar ook hier geldt: in de slotweek kan er nog veel veranderen.

Nulpuntenjackpot: Bassie96tour en txelisgl hebben vandaag even zitten zweten. En dat kwam niet door het warme weer! Breen en Roosen besloten in de aanval te gaan en beide renners staan in de twee overgebleven 0-teams. Uiteindelijk zouden ze de aansluiting met het Etixx-duo (Tony Martin en Alaphilippe) niet maken en konden Bassie96tour en txelisgl opgelucht ademhalen. Met nog vijf etappes voor de boeg blijft de virtuele prijs gelijk: 500 euro de man.