In het Vueltaspel hebben we een nieuwe koploper en dat is Abdoe 4. Het is deze lijst goed uit gekomen, dat Roche mee was. Met 26 punten vandaag is het totaal op 1718 gesteld. Harvest haalde slechts dertien punten en staat met 1714 nu op een achterstand van vier. Ook de haai kwam niet verder dan dertien vandaag en blijft derde met 1702 punten.

De 75 euro vandaag werd een prooi voor Swaving, die 135 punten haalde. In het AK staat deze lijst nu op de 24373 plaats met 447 punten. Slikkerveer 4 bleef op 124 steken. Jungels en Buchmann haalden meer punten dan Roche. Toevalligerwijs was het verschil tussen de tweede en de twee nummers drie ook elf punten, want die hadden er 113. Beek 1 had Jungels, Trentin en Rojas in plaats van Bardet, Roche en Navarro en fredman 3 had Jungels wel, maar miste Bardet en Navarro dan weer, Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Onze twee beroepsoverlevers hielden zelfs stand vandaag! Morgen zal het wel om de normale berggeiten gaan, maar kent de sprint van zondag nog kwalijke verrassingen? Die 1000 of misschien zelfs 2000 euro komt in ieder geval niet op de rekening totdat de 21e renner zondag over de streep is gegaan en er bij de eerste twintig zich geen onaangename verrassingen hebben voorgedaan.

Ook in het Budgetspel had de etappe van vandaag gevolgen. Jekke 3 is weer eerste vanwege Ivan Garcia. Die haalde in zijn eentje twintig punten meer dan Pedrero, Rojas en Lobato van de oude koploper Arsenal 3. Stand is nu: 1982-1963! Derde is nu maartenharton 1 met 1946 punten. Hij haalde net als Jekke 57 punten, maar deed dat met De Gendt en Trentin. Ook hier speelt de koploper een ondergeschikte rol in het AK, want janjan10 1 staat 544e met 1420 punten.

Zelfs in de Major League waren er verschillen, want haboka 3 is de nieuwe koploper. Met Jungels, Roche en Trentin haalt hij de koppositie binnen. Via 35 punten vandaag staat de lijst op 1699. Dat kwam mede doordat de kannibaal 1 slechts 22 punten haalde vandaag, omdat hij Roche miste. Met één puntje achterstand staat hij op 1698. Petse Kletse Pe zorgde er met de zeven punten van Trentin nog wel voor dat de Top Drie intact bleef met zijn 1680 punten. Topscore van vandaag was voor wongo 1. Met de 64 van vandaag heeft hij de 100e plaats in handen met 1268 punten. Voor een prijs zijn er 1598 nodig, dus meer dan deze eervolle vermelding komt er niet van.

In het RtB Vueltaspel schiet De Apotheker 1 met een rotgang van vier naar één. Met maar liefst 90 punten vandaag passeert de lijst de volledige Top Drie, omdat hij als enige van de voorlopige tickethouders De Gendt WEL in zijn lijst heeft, Zijn totaalscore is nu 1972 punten. Maar ook de oude koploper Jekke 1 hoeft zeker niet te wanhopen. Met 22 punten vandaag (Roche en Trentin) heeft de lijst slechts één punt minder met het totaal van 1971. Hetzelfde aantal dagpunten waren er voor de op de derde plaats blijvende lijst van canidanes 1, die nu 1955 heeft. Rat van Ragusa zakt twee plaatsen naar vier, omdat de lijst vandaag niet verder kwam dan veertien punten met Trentin, Rojas en Lobato. Het totaal bleef op 1954 punten steken. Il Campioniss 1 blijft na vandaag de ondergrens vormen met 1921 punten. De koploper van vandaag zal daar geen invloed op uitoefenen. Gagnez 1 haalde er maar liefst 170 vandaag, maar staat op de 148e plaats met 1545 punten.

In het RtB Budgetspel blijft de koploper bij wijze van uitzondering dezelfde. Sterker nog, canidanes 1 breidt de voorsprong nog uit ook. De nieuwe nummer twee is namelijk de adelaar 1 en die haalde 21 punten minder vandaag, Er is hoe dan ook sprake van een enorme marge, want de stand is 2030 tegen 1946. PISTOLERO 2 valt nog een plekje terug naar de derde plaats met een totaal van 1943. Jekke 1 had Ivan Garcia in de plus en wist het gat tot negen punten te dichten met zijn 1934 punten op plaats vier. Ook hier is De Apotheker 1 de razende stijger. Ook hier heeft de lijst De Gendt weer en stijgt van 11 naar vijf. Via 78 punten is het totaal op 1908. Hoogste dagscore is van afcaGeeke 1. Met 149 punten heeft de lijst de 396e plaats met 1268 punten.

Dagsucces was er voor Poc1 , die met 434 punten wongo 2 met 34 punten voorbleef. Buchmann en Trentin maakten het verschil. Derde werd lmenarguez 1, die met 397 punten er nog drie minder had. Wongo had vijf van de eerste acht coureurs en de nummer drie had er maar drie. Daarna had de nummer twee niets meer en haalden de rest van de renners het aantal vereiste punten net niet. Overige winnaars gefeliciteerd!

Tenslotte de Derde Week. Drie ploegen die De Gendt in hun lijst hadden opgenomen gingen een hoop ploegen voorbij. De nieuwe koploper is itturia 1. Die had ook nog Jungels, Bouwman en Trentin en haalde 90 punten vandaag. Van 32 naar de kop met 419 punten. Tweede is canidanes 3, die met Costa er bij 80 punten haalde. Gisteren stond de lijst nog 28e en nu heeft hij 412 punten. Derde staat Vueltameister 3. Die was van plek 41 afkomstig en haalde met Jungels en Trentin erbij 79 punten, waardoor het totaal nu 402 geworden is.

Vandaag is de stilte voor de storm van de beslissende etappe van morgen. Verwonderlijk was het dan ook niet, dat er net als gisteren ook vandaag een omvangrijke vluchtgroep mocht vertrekken. Na een kilometer of twintig werd de enige berg van echte betekenis echter het sein voor 19 renners om voor de dagzege te gaan strijden. Zeventig kilometer later kwam er nog een negental aansluiten en toen waren het er 28. Het peloton nam een snipperdag en de maximale voorsprong werd achttien minuten.

Ook de onvermijdelijke Villella zat weer mee om zijn punten voor de bergtrui mee te nemen. Dat zal hij morgen echter ook nog moeten doen, of anders zal favoriet Lopez morgen een serieuze inzinking moeten hebben. Het zou wel zonde zijn als Villella de trui waar hij al twee weken aan het vechten is op de laatste dag zou verliezen. Bouwman en Tolhoek waren trouwens namens Nederland mee in de kopgroep.

De kopgroep brak wel eens hier en daar in stukken, maar het gros ervan bleef tot 34 kilometer van het eind bij elkaar. Toen besloot debutant Ivan Garcia er vandoor te gaan Op de slotklim verloor hij echter zijn minuut voorsprong aan Bardet, Roche en Costa. Bij deze vier liep de samenwerking echter spaak, waardoor de groep werd uitgebreid tot een negental.

Inmiddels trachtte Contador zijn laatste dagen als wielrenner nog wat op te sieren met een verrassingsaanval en kreeg maximaal één minuut van de Sky Trein. Er waren er nog wat meer die dat probeerden, maar helaas werd iedereen voor de streep weer teruggepakt en werden er geen verschillen in de top gemaakt vandaag.

Het negental vooraan bleef bij elkaar en gingen sprinten voor de winst, waarbij Ivan Garcia de sterkste sprinter was. Roche probeerde nog een uitval, maar werd teruggepakt. Daarna bleek dat de ontsnapping van Ivan Garcia hem de zege zou kosten. Wie er wel won? Dat is de 101e renner die in alle drie de Grote Rondes een etappe gewonnen heeft. Thomas De Gendt maakte namelijk ook deel uit van het negental en hij ging als eerste over de streep. Mission toch nog accomplished dus! Omdat Pantano Ivan Garcia ook nog passeerde, werd hij pas derde! Bouwman werd tiende op 45 seconden en Tolhoek wist achttiende te worden op 2″40.

Morgen gaat het vanaf het begin oorlog worden. Het is niet alleen de beslissende, maar ook een hele korte etappe. Over 117 5 kilometer zijn er na een “makkelijke” aanloop in de laatste vijftig kilometer twee bergen van de eerste categorie, waarna met de Angliru van de buitencategorie wordt geëindigd. Deze berg zal weer zwalkende renners te zien geven, want de steilste stukken zijn 23,5%. Na de rit is het klassement wel gemaakt, want zondag gaan de renners afsprinten in Madrid!