In het Vueltaspel zorgden Kruijswijk en Bardet er vandaag voor, dat we een lijst met een vrouwelijke naam als koploopster hebben. Girl Power 2 begint de slotdag als eerste met 1862 punten. Maar de eerste drie zitten op een lint, dus dat wil niets zeggen. De oude koploper Abdoe 4 volgt namelijk op 1861 punten en Bart Boos 5 staat met 1860 punten derde.
Wat we deze Vuelta ook nog niet hebben meegemaakt, is dat de dagprijs van vandaag € 62,50 was. De primeur van de gedeelde ereplaats is voor MutinWall en yellow 5, die beiden 180 punten haalden. Wel deed de een dat met Bardet en de ander met Nieve en Soler. De derde plek werd ook al gedeeld. De Nixers 4 en wahoo 1 vielen deze eer te beurt, omdat ze met een totaal van 178 op twee punten bleven steken. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!
Zoals verwacht zullen FritsdeLage 0 en Superschleck 3 morgen een heel spannende zit krijgen voor hun gevecht om de nul te houden. Wordt het alles of niets? De mogelijkheden tot winnen is nog altijd € 2000, € 1000, een etappeprijs bij tot nu toe minder dan dertien punten (bij twaalf hou je ook maar een paar centen over) of zelfs helemaal niets. Gaat dat zien morgen!
Budgettair gezien blijft Jekke 3 koploper met 2153 punten, Arsenal 3 komt wel vier punten dichterbij en staat nu op 2138 punten en Doedelsnack 3 staat samen met maartenharton 1 op de derde plaats op 2092 punten. Ook de dagwinnaar van vandaag, de tweede lijst van Jekke, krijgt hoogstwaarschijnlijk een hele hoge prijs. De lijst staat via 213 punten vandaag op de zesde plaats met 2035 punten. Maar het hele leuke van dit spel is dat het gevaar na morgen ook van heel ver kan komen, omdat het Algemeen Klassement ook meetelt.
In de Major League haalden de eerste twee allebei 157 punten. Koploper blijft dus haboka 1 met 1856 punten en de nummer twee blijft de kannibaal 1 met 1855 punten. Lotte Nota miste Lopez vandaag en via 152 punten ging de lijst van vijf naar drie met 1827 punten. Dagwinnaar bestfinish 2 haalde een topscore van 171 en staat nu 43e met 1669 punten. Voor een prijs zijn er echter 1758 punten nodig, dus dat lijkt voor deze lijst niet meer mogelijk.
In het RtB Vuelta Ticketspel blijven de eerste vier staan waar ze staan. Alleen blijft De Apotheker 1 als koploper verder uitlopen. Via 192 punten als topscore van vandaag heeft de lijst nu 2164 punten. Jekke 1 kon het verschil het meest beperkt houden doordat Woods en Meintjes de gemiste Zakarin vervingen. De lijst heeft 179 punten vandaag en een totaal van 2150. Nummer drie Canidanes had er 173 punten, omdat hij Meintjes miste en heeft nu een 218-score. Rat van Ragusa miste Contador vandaag en blijft met 2097 punten op de vierde plaats. De ondergrens wordt bepaald door Team Di Segho B. Via 173 punten steeg de lijst van negen naar vijf met 2031 punten. Niet alleen De Apotheker 1 had de hoogste score vandaag, want ook asturias 2 had 192 punten. Bij deze lijst blijft het bij een eervolle vermelding, want met de 103e plaats met 1699 punten haal je geen ticket.
In het Vuelta Budget Ticketspel zijn er wel veel verschuivingen. Echter niet bij de koploper, want dat blijft canidanes 2. Poels was de grote afwezige vandaag. Met 136 punten vandaag gaat hij met zijn 2166 nog ruimer aan kop, want de tegenstand moest uit het achterveld komen. De nieuwe nummer twee is JAGO 2 en die lijst stond gisteren nog zesde. Met 167 punten vandaag lijkt de achterstand van 92 punten (2074) aanzienlijk, maar er is hier ook nog een AK wat meetelt, dus wie weet…   Het derde ticket is voor Utopia 1 die 177 punten haalde en ook op 2074 staat. En ook hier lijkt Jekke succes te gaan krijgen. Met 178 punten ging hij van tien naar vier met een totaal van 2072 punten. De Apotheker 1 blijft op de vijfde plaats en zal zeer blij zijn als dat na morgen ook zo blijft. De ondergrens is nu gesteld op 2070 punten. Met 215 punten vandaag  heeft luisofff 1 nu de 44e plaats met 1813 punten in handen.Dat verscil zal wel iets te groot zijn.
Voor de laatste keer waren er twee dagsuccessen. Het financiële spelletje werd gewonnen door Kuppes 1 , die met 644 punten Haanties 1 veertig punten (604) voorbleef. Carapaz en Moscon haalden meer punten dan Bilbao. Derde werd PISTOLERO 2 met 593 punten. Carapaz en Soler haalden minder punten dan Woods, Meintjes en Bilbao.
Ook was er nog een ticket te verdienen, Dat ging naar ventusiast 1, die de nummer twee met tien punten voorbleef door Zakarin in zijn lijst te hebben, De ene man meer in de subtop hielp de nummer twee er niet meer overheen, Gefeliciteerd!
Tenslotte is er morgen ook de ontknoping van De Derde Week, De laatste dag begint met Lotte Nora als koploper met 546 punten. De lijst stond gisteren nog gedeeld zesde met de nieuwe nummer twee. Vueltameister 2 schoot echter dertien punten minder op vandaag. Nibali en Rosa haalden meer punten dan Woods. Derde staat canidanes 3 met 532 punten. Hij had Poels als grote afwezige vandaag.
De laatste etappe van enige importantie deze Vuelta verliep met weer wat de renners deze Vuelta niet vaak zagen, want het stroomde van de regen. Niettemin waren er veel aanvallen. Denifl dacht dat zijn overwinning naar meer smaakte en kreeg zeventien renners met zich mee, waaronder geen enkele Nederlander.
Maar de Nederlanders hadden het vandaag bij het rechte eind, want verder dan anderhalve minuut kwam de groep niet weg. Er was behalve de Angliru namelijk nog iets anders aan de hand: Contador reed zijn laatste bergrit aller tijden! En op de eerste berg bleef alles op een zakdoek, totdat in de natte afdaling alles los ging. Nibali en zijn team namen alle risico’s en deden een ploegenafdaling.
Het enige wat dat uiteindelijk opleverde was, dat er een favorietengroep van dertig renners overbleef en van de Top Tien Aru en Lopez op achterstand werden gereden en Zakarin nog even moest doortrekken om bij de favorieten terug te komen. Dat Lopez geen bergpunten meer kon pakken was tevens goed nieuws voor Villella. Hij kreeg loon naar werken met zijn ontsnappingen en puntengesprokkel van de afgelopen drie weken. Hij mag morgen in Madrid de definitieve bergtrui op gaan halen als hij over de finish is gekomen.
Na de tweede berg was de kopgroep nog zeven man groot en volgden twintig favorieten op een halve minuut. De afdaling was nat en niet iedereen wist op de fiets te blijven. Nibali of all people was gevallen en kon gelukkig weer snel de fiets op. De La Cruz viel het hardst en viel uit met een sleutelbeenbreuk. De koers wachtte weer eens op niemand en dat deden Contador en Pantano ook niet.
Zij reden weg van de rest en hadden aan het begin van de Angliru een halve minuut voorsprong. Waar Contador tot de steilste laatste zes kilometer nog wat overblijfselen van de kopgroep bij zich had, reed hij binnen de kilometer helemaal alleen met de concurrentie op veertig seconden. Achter hem besloot Kruijswijk ook ten aanval te trekken, maar hij bleef een hele tijd tussen Contador en de favorietengroep in zwemmen.
Toen Contador zelfs een virtuele podiumplaats kreeg, vond Zakarin het genoeg en pakte de handschoen op. Achter hem demarreerden Poels en Froome, want hun plan was ook duidelijk: Poels moest de etappe winnen! Achter hen wist Kelderman het tempo van Zakarin ook niet meer bij te benen en zat de podiumplaats er twee kilometer voor het eind er niet meer in.
Froome en Poels wisten het verschil van een ruime minuut inmiddels zeer beperkte te krijgen, maar het was eind goed, al goed voor de Spanjaarden. Een procent of 95 van de toeschouwers kwam Contador uitzwaaien en zij kregen hun zin. Contador won met zeventien seconden verschil voor Poels en Froome. Zakarin werd vierde op 35 seconden en mag morgen het podium op. De aanvallende Kruijswijk had als zevende dezelfde achterstand en Kelderman eindigde achtste op 1″11.
Froome heeft de Vuelta gewonnen, Nibali eindigt op 2″15 als tweede en Zakarin is derde op 2″51. Contador strandt op plaats vier op 3″11. Ook voor Nederland is dit een hele goede ronde geweest, want Kelderman werd vijfde op 3″15, Poels zesde op 6″45 en Kruijswijk wist zich tot een negende plaats terug te vechten op 11″04. Dit wel onder voorbehoud, want ook zij moeten de sprint van morgen meemaken om over de streep te komen. Of weet morgen een vermetele vluchter de sprint te voorkomen? We gaan het zien morgenavond…