De meest ingevulde toppers deden het niet voor de dagprijs vandaag en in het hoofdspel was dat duidelijk te merken. De Top Drie haalden allemaal 31 punten en dus blijft MVU United bovenaan met 1011 punten. Tweede blijft Radar 3, die nu 1004 punten heeft en derde staat De Bezemwagen nog steeds met 1003 punten. Nu betreft dat echter geen gedeelde derde plaats meer, omdat Buffels 1 Quintana niet had en dus een punt moest inleveren.

De aanvaller van de dag heet vandaag Le Sang, die de Hulterattack met 25 punten voorbleef, Het verschil zat hem dit keer in de onderkant van de uitslag. Le Sang had een mix gemaakt tussen succesvolle aanvallers en klassementsrenners. Meintjes, Daniël Martin, Porte, Froome en Quintana schraapten het noodzakelijke verschil bij elkaar. In het AK staat Le Sang 5664e met 410 punten, dus hun doel is zeker bereikt! Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Ook vielen er vandaag weer een aantal 0-puntenlijsten af. We hebben weer dertien afvallers vandaag. Er zijn er nog slechts 31 over, die toch al € 48,39 gaan opleveren als ze tot het eind standhouden. Brown liet tien lijsten sneuvelen en er ging er ook één kapot op Hardy.

In het Budgetspel verandert er wel iets. Niet wat de koppositie betreft, want die blijft in handen van IP2W.. Hij haalde 30 punten vandaag en staat nu op 1242. De nummer twee zat beter in de outsiders en had 81 punten vandaag. Jayden 2 heeft nu 1212 punten. Nummer drie is 2gc11sp2tt die vandaag alleen Dan Martin had en maar acht punten scoorde. 1207 punten zijn zijn deel. Beste aanvaller hier is Jomosput 1 met maar liefst 166 punten. In het AK moet hij het doen met de 199e plaats met 909 punten.

In de Major League was er een kleine verschuiving. ORDESA 1 blijft koploper met 1057 punten, maar de nummer twee, Rimiro 2, had Meintjes wel en haalde vandaag negen punten meer (53). In totaal heeft deze lijst nu 1040 punten. Petse Kletse Pe staat daardoor nu derde en heeft1036 punten. Het rapste ging Montrachet 1 vandaag, maar ook deze lijst haalde slechts 77 punten vandaag. In het AK staat hij slechts 167e met 366 punten.

In het RtB Tourspel blijft Wendela eerste staan en zij breidt haar voorsprong zelfs nog een beetje uit door Gesink in haar ploeg te hebben. Via 94 punten vandaag is haar totaal nu 1299 geworden. Ook de nummer twee had Gesink en die haalde slechts twee punten minder. De kannibaal 1 moest echter van plek drie komen en heeft nu zeventien punten minder: 1282! Nummer drie had Gesink ook, maar haalde slechts 79 punten vandaag. Clockwise 1 heeft nu 1267 punten. Codi 1 haalde zelfs 159 punten vandaag! In het AK staat de lijst slechts 451e met 897 punten, terwijl je voor een ticket 1228 punten nodig hebt.

In het RtB Budget Ticketspel zijn de nummers één en twee elkaars uitersten vandaag. De nieuwe koploper deed het overtuigend vandaag met 106 punten. De Las Cuevas 1 heeft nu 1192 punten. De vorige koploper, DutchDennis 1, haalde er slechts zeven vandaag en heeft nu 1188 punten. Deze tweede plaats wordt nu gedeeld met Mavericks II, die vandaag ook maar 36 punten haalde en nu dus ook 1188 punten heeft. Jasgu 1 is de dagwinnaar vandaag met 169 punten en ook deze lijst speelt een zeer beperkte rol in het AK: 306e met 781 punten!

Etappe acht werd gewonnen door Pater Damiano, die josema9 met 24 punten voorbleef: 496 tegen 472! Kreuziger, Froome en Bennett haalden 24 punten meer dan Aru en Fuglsang, Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Ook was er een los ticket te verdienen vandaag en dat ging naar Eppie en Hans. Deze lijst haalde EN de meeste punten EN had Calmejane als winnaar. Weer een ijzersterke winnaar vandaag!

Vergeleken met wat we tot nu toe in de Tour hebben gezien, was er sprake van een verademing vandaag! Spektakel van begin tot eind en iedereen reed als gekken om mee te zitten in de ontsnapping. Op drie man na dan. Démare is inmiddels ziek geworden en reed van begin tot eind met twee ploegmaats ver achter iedereen dan ook. Gelukkig wist hij zijn strijd met de tijdslimiet vandaag wel winnend af te sluiten, want hij kam ruim 37 minuten na de nummer één binnen! Maar Démare zal de dag vanmorgen ook heel erg gaan vrezen…

In eerste instantie kwam die ontsnapping er niet. Er waren maar liefst vijftig mensen te sterk om in het peloton te blijven en die groep was veel te groot. Erg veel ruimte werd er dus niet weggeven door de favorieten, maar ze zouden niet gaan strijden voor de overwinning.

Op de eerste berg van echte betekenis vandaag reed de definitieve kopgroep van negen namelijk weg, waaronder ook Robert Gesink, die vandaag een hoofdrol in de koers kreeg. De Fransman Calmejane ging er met nog 17,5 kilometer te gaan ervandoor en sloeg een gaatje dat lang tien seconden bleef. Achter hem was Gesink namelijk de sterkste van de achtervolgers, die later een voor een allemaal door de groep van favorieten werden overspoeld.

Gesink verloor echter terrein en zijn achterstand bedroeg een ruime halve minuut. Hij bleef druk zetten op Calmejane en dat liep verkeerd af voor de Fransman. Op het laatste stuk dat hard bergop ging, kreeg Calmejane kramp en kwam Gesink snel terug. Maar Calmejane kon zich nog uit de krampaanval redden door het goed los schudden van zijn benen en het feit dat het stijgingspercentage op het juiste moment voor hem sterk afnam. Gesink kwam tot een kleine 200 meter terug, maar moest toen weer even hard weer terug naar de ruime halve minuut. Dat bleef het verschil aan de streep ook.

Calmejane won dus voor Gesink, maar een andere jonge Fransman won de spint voor plek drie. Gillaume Martin won de sprint der favorieten en bezorgde Wanty-Group Gobert de eerste ereplaats in de Tour. Die zal volgend seizoen wel ergens anders fietsen, denk ik. Voor Froome en de Sky ploeg was er vandaag geen enkel probleem, dus blijft hij gewoon in het geel rondrijden.

Morgen de eerste echte bergetappe met drie cols van de Buitencategorie. Zal het klassement dan wel wat opgeschud worden?