In het hoofdspel vindt er aan de top geen enkele wijziging plaats. De Top Drie (en zelfs de vierde ook) had alleen de naamgever van de koploper. Dat is Evald Boasson Hagen, dus Edvald de Eend staat nog steeds bovenaan en nu met 2085 punten. De Kannibali 2 en Radar 3 hebben er nu beiden 2068.

De vluchterslijsten maakten vandaag voor het laatst de dienst uit en Kiblenski 1 won vandaag honderd euro. Met zijn 131 punten bleef hij drie teams voor, die vandaag op 119 punten strandden. Het verschil werd door Albasini gemaakt. Overige prijswinnaars gefeliciteerd! Voor het AK maakte het allemaal niets uit, want de koploper van de dag staat 4735e met 1423 punten. Wel heeft hij zijn doel bereikt, want hij zal meer winnen dan het merendeel dat een prijs via het AK zal verkrijgen.

Vandaag schiet de nulpuntenprijs per lijst hard omhoog. Omdat er maar liefst drie lijsten afvielen vandaag, is de prijs nu 2,5 keer zo hoog als gisteren: € 750,=. Er zijn er dus nog maar twee lijsten over, waarvan de eigenaren nog twee spannende dagen tegemoet gaan. De overige drie kennen de jongste van de Tour nu wel: Elie Gesbert deed hen de das om!

In het Budgetspel waren er wel verschillen vandaag. De bovenste twee bleven gelijk, maar koploper Team Di Segho haalde vandaag vier punten minder dan naaste belager Huib Evers 1. De voorsprong van de koploper blijft daardoor aanzienlijk, want het staat nu 2447 tegen 2326!
Het verschil zit hem dan ook in plaats drie. Die had namelijk niet alleen Boasson Hagen, maar ook Arndt en die was tweede. Daardoor haalt Etika resp 43 en 39 punten in vandaag en nadert nu de nummer twee. De 99 punten waren vandaag en passant ook nog de hoogste van de dag en het totaal van Etika bedraagt nu 2296.

Ook in de Major League konden er verschillen noteren. Niet voor ORDESA 1, want die had Boasson Hagen wel in zijn lijst opgenomen. Door dat simpele feit breidt hij zijn voorsprong verder uit en staat nu op 2203 punten. De nieuwe nummers twee en drie hadden de etappewinnaar ook en halen de vorige nummers twee en drie in, die er geen vertrouwen in hadden. Tweede staat de winnaars 2 met 2092 punten en derde staat Meul 1 met 2083 punten. Als het goed is, schijnt de winnaar al dagen bekend te zijn! Het lijkt Froome wel! De dagtopper van vandaag was Grater 83 1 die slechts 55 punten wist te pakken en nu 1653 in het AK staat met 1510 punten.

De koploper in het RtB Ticketspel blijft mieres100 1 en ook hier is Boasson Hagen de beslissende factor. Hij zou hier ook wel een allesbeslissende kunnen zijn, want de nummer twee, p. pitch uit s 2 haalde NUL punten en staat nu 50 punten meer achter! Het verschil is nu ineens 81 punten geworden: 2563 tegen 2482! ook de nummer drie, two_headedboy 1, haalt goed in vandaag, want die haalde 63 punten vandaag en nadert de nummer twee tot op vier punten met 2478. Topscorer van vandaag was Makkie69 1 met 119 punten. In het AK staat hij slechts 553e met 1687 punten. Voor een ticket zijn er 2418 nodig!

In het RtB Budgetticketspel geeft Celine de koppositie via de etappes niet af. De lijst blijft eerste en breidt zijn voorsprong door Boasson Hagen met drie punten uit vandaag. Dit komt overigens doordat de nieuwe nummer twee, 11eleven11 1 ook Swift in zijn lijst had opgenomen en dus met 59 punten vandaag negen punten meer haalde dan Celine. Stand is nu: 2292 tegen 2255! De oude nummer twee haalde helemaal niets binnen vandaag en staat nu derde. Dat is ironfish 1 met 2199 punten. Ook hier gooit de dagtopper geen hoge ogen in het AK. Malopezgo 3 haalt 99 punten en staat nu met 1440 punten 398e in het AK. Meer belang heeft de nummer drie van de dagscore, want die heeft nu het minimale aantal punten voor een ticket binnen. Bezemploeg 1 staat nu namelijk tiende in het AK met 2043 punten. Zoveel punten heb je nu nodig voor een ticket!

Het losse dagsucces was voor een naam die zijn eer aan doet, want Vluchtje was verreweg de beste vluchter van vandaag met 485 punten. Niet alleen had hij Boasson Hagen als overwinnaar, maar doordat hij ook de hoogste puntenlijst had vandaag was dat voor de toppositie helemaal niet nodig. Overige winnaars gefeliciteerd!

In de Derde Week staat vonlaak 1 nog altijd bovenaan met 563 punten (alleen Boasson Hagen). De rest moet uit het achterveld komen. Team Moora steeg van twaalf naar twee met 529 (hij had De Gendt, Gallopin en Mollema ook). Derde staat nu Meansiak 1 met 518 punten (ook Périchon en Hardy).

Hoe de organisatie het zich in het hoofd haalt, weet ik niet. Maar aan het eind van de Tour vond men het nog even nodig om de langste rit van de Tour neer te leggen. Vandaag werden er 222,5 kilometers af geploeterd, waarvan alleen de kop en de staart het aanzien waard waren.

Het duurde even voordat er een vluchtgroep kon worden geformeerd. Alle vluchters wilden ervandoor en de beslissende slag werd na een kilometer of 27 pas gemaakt, In de afdaling van de eerste col werd een kopgroep van twintig renners geformeerd, die het grootste gedeelte van de tijd bij elkaar zou blijven, want het peloton vond het goed. In de eindfase werd de magische grens van tien minuten zelfs even aangetikt.

Op de laatste klim van de dag kwamen er demarrages in de kopgroep, waarvan de meest aansprekende door Sicard, Gesbert en Kiserlovski werd gemaakt. Maar in de afdaling kwamen de twintig gewoon weer bij elkaar. Nadat Mollema nog een plaagstootje wilde uitdelen, bleven de leiders daarna nog tien kilometer bij elkaar. Maar ongeveer twintig kilometer voor de streep vond de Belg Keukeleire het wel welletjes zo. Onder zijn impuls werd de groep in twee delen uiteengeslagen en toen waren er nog maar negen koplopers over.

Keukeleire bleef daarna alle gaten dichten, maar op de beslissende demarrage was hij kansloos. Later bleek waarom hij dat deed, want hij won de sprint om de derde plaats. De heren Arndt en Boasson Hagen gingen er namelijk ruim drie kilometer van het einde vandoor. Net even daarna werd Arndt al uit de wielen gereden om als tweede te eindigen. Boasson Hagen mocht nu al voor de derde keer deze Tour zijn handen omhoog steken. Maar deze keer werd hij niet bruut na vijf minuten op de tweede plek gezet door een finishfoto en had hij voor de eerste keer – en wel solo – gewonnen!

In het Algemeen Klassement veranderde er helemaal niets en Froome begint de tijdrit van zaterdag in het geel. Zonder ongelukken zal dat ook zo blijven en strijden Uran en Bardet om de andere podiumplekken, want als het goed is, komt er van achteren niemand anders meer dat podium op!