Barguil was de winnaar vandaag en laat zijn invloed ook in het RtB spel zien. Vandaag hebben we voor het eerst sinds tijden een nieuwe koploper. Evald de Eend ging mede door Barguil van de vierde naar de koppositie. Vandaag haalde hij 129 punten en in totaal heeft hij er nu 2050. Onze nieuwe koploper staat zeventien punten voor de de gedeelde nummers twee. Helaas schoot De Kannibali niets op vandaag met zijn 102 punten en blijft tweede. Radar 3 haalde één punt minder en was bijgehaald. Beiden staan ze nu op 2033 punten.

De honderd euro ging weer naar een specialist, die zijn laatste kans op een dagelijkse hoofdprijs greep. Met 202 punten werd subienkow MENDI eerste. Tweede werd het Ariteam 3 met 197 punten. Gallopin maakte het verschil door Mollema voor te blijven. Overige prijswinnaars gefeliciteerd! Voor het AK maakt het allemaal niets uit, want onze koploper van de dag staat 4698e met 1391 punten!

Vandaag bleef het aantal nulpuntenteams constant. De spanning zal voor hen zeker nog één dag aanhouden, want er is maar liefst € 300,= per lijst te winnen.

In het Budgetspel blijft Team Di Segho bovenaan staan. Zijn groot lijkende gat wordt slechts mondjesmaat kleiner, want hij heeft 94 punten gehaald en staat nu op 2391. Huib Evers 1 blijft tweede en haalt slechts zeven punten in. Hij heeft met 2266 punten nog steeds een aanzienlijke achterstand van 125 punten. Derde staat nog steeds Himp84 1, dia acht punten meer haalde dan de koploper en nu 2252 punten heeft. Het zal dagwinnaar CaioDiCeco betreuren dat er te weinig bergop wordt gefinisht, want met 231 punten haalt hij flink in. In het AK staat hij slechts 350e met 1689 punten.

In de Major League werd het verschil vandaag door anderen gemaakt. Niet wat de eerste twee betreft, want die haalden allebei 104 punten. ORDESA 1 blijft eerste met 2168 punten en de kannibaal 2 heeft er 2079. Maar Speed Skating 1 dicht zijn gat vandaag met 26 punten door Meintjes en Yates wel in zijn lijst te hebben. Het leidde er toe dat hij met zijn 130 punten de hoogste dagscore had en nu stijgt van tien naar drie met 2071 punten.

In het RtB Ticketspel maakt Barguil weer het verschil, want koploper mieres100 1 maakt zijn verschil naar de rest er nog groter door. Met 166 punten vandaag heeft hij er nu 2513. Nummer twee blijft p. pitch uit s 2, die met 142 punten het negatieve verschil van vandaag nog beperkt wist te houden. Met 2482 punten staat hij er nu 31 achter. Maar de nummer drie, two_headedboy 1 haalde er maar 106 vandaag en ziet zijn achterstand met 2415 punten in totaal ineens enorm toenemen. De dagtopper is dezelfde als gisteren en dat was rammstein66y 1 met 213 punten. Misschien komt hij iets te laat voor een ticket. Hij staat nu namelijk 23e met 2225 punten, maar echt omhoog gaat het niet meer. Voor een ticket zijn er 2381 nodig.

In het RtB Budgetticketspel wordt het verschil gemaakt door Froome en Uran. Te vrezen valt dan ook dat Celine weg zal vallen nadat het AK erbij geteld wordt, want onze koploper tot nu toe heeft zelfs beiden niet. Wel staat de lijst nu nog bovenaan met 2242 punten. Met Uran erbij haalde de nummer twee vandaag er met zijn 112 punten al 26 in en heeft er nu 2199. Op de derde plaats ging 11eleven11 het hardst door EN Froome EN Uran te hebben. Met 126 vandaag heeft deze lijst er nu 2196. De dagscore werd vandaag gemaakt door sporting 63 2 met 180 punten. In het AK staat de lijst 237e met 1608 punten, dus een ticket is ver weg. Voor zo’n ticket zijn er 2036 punten nodig.

Het losse dagsucces gaat vandaag naar twee mensen: Vinnie 2 en snelle juup 1 bleven Kisloshka drie punten voor: 516 tegen 513! Bardet en Pauwels haalden meer punten dan de Froome, Feillu en Navarro combinatie. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Het Derde Weekspel wordt nog steeds geleid door vonlaak 1. De lijst breidt zijn voorsprong uit en heeft nu 513 punten. Nummer twee komt uit het achterveld en haalde ook nog eens zes punten minder dan onze koploper vandaag. Met 475 punten steeg Dancetool 1 van twintig naar twee. De derde ging wel harder. Met een score van 200 vandaag haalde hij zeventien punten op onze koploper in. ADP1978 1 steeg erdoor van de veertigste naar de derde plaats met 472 punten.

De etappe van vandaag begon weer met de navolging van een trend. Er werd weer een megagrote kopgroep gevormd. Deze keer kwamen ze zelfs op 54 renners uit. De groep kreeg een maximale voorsprong van ruim vijf minuten. Op de eerste berg ging Calmejane samen met de onvermijdelijke De Gendt in de aanval en in de afdeling kwamen er vijf renners bij.

Deze zeven zouden niet alleen vooruit blijven, want tijdens de beklimming van de tweede berg van de dag werd de kopgroep vergroot naar 26 renners. Voordat de heren bij de top aankwamen, had de beslissende schifting al plaatsgevonden. Lutsenko ging ervandoor en kwam als eerste op de top van de Col de Vars aan. Atapuma, Sicard en Gallopin waren ook mee en ook Barguil pakte zijn puntjes mee om definitief bergkoning van deze Tour te worden. Misschien zat er nog wel meer voor hem in het vat.

In de afdaling kwamen er weer tien mensen samen, maar nog ging het Lutsenko niet hard genoeg en hij ging er nog een keer vandoor. Aanvankelijk eerst met Edet, maar vijftien kilometer voor het eind was hij alleen. Atapuma ging in de counter attack en ging vervolgens over Lutsenko heen. Atapuma werd uiteindelijk de vluchter van de dag, want hij was de enige die tussen de favorieten wist te blijven. Maar hij had de pech dat Barguil een veelvraat is deze drie weken.

Barguil kreeg de ruimte van de favorietengroep en haalde Atapuma één kilometer voor het eind bij, om over hem heen te gaan en voor de tweede keer deze Tour op schitterende wijze te gaan winnen. Atapuma werd nog net tweede en Bardet haalde in het klassement nog vier seconden in op Froome, doordat hij de sprint om plek drie wist te winnen. Uran verloor vandaag twee seconden omdat hij de sprint niet meer aan (kon?) gaan. De rest verloor nog minstens tien seconden meer en het podium voor zondag lijkt al bekend.

De nummer vier, Landa, is namelijk geen tijdrijder en staat op 1″36 van Froome. Derde is nu Uran op 29 seconden, tweede staat Bardet op 23 sconden en Froome staat dus nog steeds in het geel. Alhoewel zowel Bardet als Uran ook hele goeie tijdrijders zijn, lijkt het zaterdag erom te gaan wie er tweede en derde achter Froome zullen gaan worden. Maar ze hebben wel bereikt dat Froome zich niet al te veel rust kan permitteren. Vrijdag en zondag lijken me nu Kittel weg is en niet zoveel sprinters een prijs gepakt hebben, uit te lopen op de Open Sprintkampioenschappen, dus die ritten zullen normaal gesproken weinig invloed hebben.