De twee koplopers zijn balkidoe 3 en Luc Suijkerbu 1, die vandaag beiden 163 punten behaalden en nu 684 punten hebben. Ook de nummer drie schoot vandaag even hard op en COMPLET IJS XXL heeft nu 674 punten.

De deelnemer die vandaag de meeste bergpunten wist binnen te trekken en honderd euro won was Lots Montagne met 233 punten. De naam zegt al dat deze lijst gemaakt is voor dagprijzen en de stand van het AK ook: Hij staat 5357e met 384 punten! De winnaar hield vandaag dertien ploegen zeven punten achter zich. Het verschil werd gemaakt door Bennett. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Vandaag niet zo veel afvallers in de 0-puntenlijsten. Er waren er slechts twee. Een lijst dacht dat Roche zich alleen kapot hoefde te werken voor de kopman en dus geen punten zou halen. De ander was een van de zeldzame aanvalslijsten die nog op nul stonden. De 109 teams zijn virtueel nu nog € 13,76 waard.

De nieuwe koploper in het Budgetspel heet killzone 4 en die heeft 768 punten. Hij haalde NAOP in, die wel van vier naar twee steeg met 762 punten. De koploper van gisteren, 2gc11sp2tt, is niet zo bedreven in berglijsten, want die kelderde naar plek drie met een teleurstellende 56 punten vandaag. Ter illustratie: De nummer één haalde 92 punten meer en de nummer twee had er 70 meer in de dagscore. De meeste punten werden gehaald met meer dan een neuslengte verschil. want Pinokkio 2 had 242 punten. Meer dan een eervolle vermelding levert het niet op, want de lijst staat 891e in het AK met 368 punten.

Major List in de Major League is vandaag Petse Kletse Pe met 705 punten en een Sovertuigende dagscore van 174 punten. Nummer twee De Maestro bleef daar met 166 niet ver achter en heeft nu 675 punten. Panter Simba was gisteren koploper, maar bleef vandaag 47 punten achter op de kop. Hij heeft nu 674 punten. Ook hier stelt de knapste berglijst in het AK weinig voor. Baldotas 1 haalde 190 punten en komt niet verder dan plaats 166 met 425 punten.

In het RtB Tourspel is de nieuwe koploper een subtopper in de daglijst: p. pitch uit s 2 had er 218 vandaag en heeft in totaal 824 punten. Wat ik me afvraag is of de eigenaar van de lijst die tweede staat dezelfde is als de nummer één. Wellicht is dat niet toevallig, want stein 1 heeft 797 punten. De derde is mieres100 1 met 791 punten. De nadruk van deze lijsten ligt ook wat meer op de bergen, want deze lijsten stonden alle drie zo rond de vijftigste plaats gisteren. De allerbeste van vandaag heeft ook de snelste naam: zoef 2 had 255 punten! In het AK staat hij 584e met 491 punten. Voor een ticket zijn er 785 nodig!

De beste drie in het Budget Ticketspel stonden gisteren ook op Tickets. De nieuwe koploper is Capone 1. Hij steeg naar 754 punten. Poenke Petse Pe steeg van drie naar twee met 748 punten. DutchDennis 1 had de minst overtuigende berglijst van de drie en zakte een plaats met 732 punten. Maar morgen kan het met de sprint weer heel anders zijn.. Ook hier tellen de dagspecialisten niet mee voor het AK. Baffi 1 en forza conti 1 haalden beiden 211 punten vandaag, maar staan 371e met 475 en 419e met 447 punten. Voor een ticket heb je voorlopig 687 punten nodig.

De dagetappe ging naar Magnus Cort met 475 punten en tweede werd boetsjie 1 met 463 punten. Het hebben van Aru als winnaar was cruciaal. Zonder Aru was onze koploper slechts zesde geworden. FERRAL SPAIN is derde met 460 punten. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Voor het eerst was er vandaag ook een los dagticket te winnen en dat ging vandaag naar Denistel 2, die de absolute winnaar werd met 461 punten. Zelfs zonder Aru als winnaar zou hij nog steeds vier punten meer hebben dan de nummer twee. Gefeliciteerd!

Bij het vertrek vandaag ging het nog steeds allemaal over de sprint gisteren en er leken steeds meer renners overtuigd te raken van het feit dat er misschien een verkeerde beslissing was genomen door Sagan uit te sluiten. Maar gedane zaken nemen geen keer en zowel zonder Cavendish en Sagan ging de koers gewoon verder.

En wederom mocht er een groep snel weg. Voeckler ging als eerste en kreeg De Gendt, Bakelants, Gilbert, Boasson Hagen, Delage, Périchon en onze landgenoot Van Baarle mee. Deze groep kreeg maximaal vier minuten van het peloton, want vooral BMC leek er belang bij te hebben de etappe van vandaag te winnen voor de bonificatieseconden aan de streep. De Sky-mannen hoefden niet eens wat te doen. Maar de beweegredenen zouden ook wel aan bijgeloof kunnen liggen. Degene die na de etappe van de Berg van de Mooie Meisjes in het geel kwam, mocht toen ook aan het eind van de Tour in Parijs de rondemissen kussen. In een gele trui als eindwinnaar wel te verstaan!

Toen de vluchters stukje bij beetje meer van hun voorsprong inleverden, bleek ook een andere strijd gaande. Door de uitsluiting van Sagan ligt de weg naar groen weer open en Matthews deed de beste zaken door eerste te worden van het peloton bij de tussensprint. Hij haalde één punt meer dan Kittel en twee meer dan Kristoff. Daarna ging het voorin allemaal wat te langzaam voor Bakelants en bij de eerste klim zette hij zijn medevluchters op een kleine achterstand. Hij wordt weer ingelopen door zijn overgebleven metgezellen en samen houden zij het verschil lang op 2,5 minuten.

Als die voorsprong is gehalveerd, gaat Bakelants er opnieuw vandoor en krijgt Gilbert met zich mee. Samen beginnen ze aan de slotklim, maar vier kilometer voor het einde strandden ze als laatste vluchters. De enige die echt wat tastbaars overhoudt morgen is Gilbert. Misschien omdat hij jarig is, want Bakelants was misschien wel actiever. Maar Gilbert is degene met het rode rugnummer!

Daarna wordt het tempo erg hoog gehouden en iedereen blijft bij elkaar totdat Aru zijn krachten laat spreken en twee kilometer voor het eind vertrekt. En inderdaad is hij zo sterk dat niemand hem meer terugziet tot na de streep! Schitterend staaltje klimwerk van Aru! Achter hem werd Daniël Martin balend tweede voor Froome, die Porte versloeg in het sprintje om de gewilde bonificatieseconden en zijn voorsprong met vier seconden uitbreidde. Thomas kwam op een achterstandje binnen en dat betekende een nieuwe geletruidrager!

Als de eerder geschetste etappetraditie blijkt te kloppen, dan is de geletruidrager in Parijs al bekend. En dat zou best wel eens het geval kunnen zijn, want Froome heeft de gele trui nu al te pakken! Thomas is tweede op twaalf seconden en Aru staat nu derde op 14 seconden.

Morgen zal daar helemaal niets aan veranderen, want dan is er weer een massasprint en een strijd voor de groene trui. Zou best wel weer een zenuwachtige aangelegenheid kunnen worden dus!