De etappe van vandaag was een prooi voor vluchters en bracht heel weinig verschil in de Top Drie van het Vueltaspel. Harvest blijft koploper en heeft één punt meer voorsprong op Abdoe 4, die Aru niet in zijn lijst had. De stand is nu 1701 tegen 1692. Derde blijf ook de haai. Hij had ook Aru in zijn lijst en de totaalstand is nu 1689 punten.

De 75 euro van vandaag gaat naar jayden scape 1, die 116 punten haalde. De lijst bleef Jojos vluchters met vijf punten voor, omdat onze koploper het zag zitten in Skujins en Alaphillippe. Mohoric stelde daar te weinig tegenover. Derde werd Knuetejump met 101 punten. Hij miste Gougeard en Mohoric en Reyes en Alaphillipe haalden tien punten minder. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

De vluchtgroep was zo onverwacht, dat er een slachting plaatsvond onder de nulpuntenlijsten. Er zijn er vier afgevallen. Drie lijsten sneuvelen door Tolhoek en een lijst door Chevrier. Het schiet nu echt op, want de twee overlevenden gaan op voor een virtuele waarde van duizend euro!

In het Budgetspel hebben de vluchters wel verschil gemaakt. De nieuwe koploper is namelijk Arsenal 3 en die had Rojas en Maison in zijn lijst staan. Met 22 bonuspunten heeft hij nu een totaal van 1926. Jekke 3 is naar de tweede plaats gezakt, maar met alleen Trentin is de achterstand slechts één puntje: 1925. Mariano Piccoli had ook alleen Trentin en die blijft derde met 1892 punten. De topscore is vandaag voor jokke 1 net 111 punten. De lijst staat 148e met 1609 punten.

Over de Major League kunnen we kort zijn. De bovenste drie haalden allemaal 23 punten via Trentin, Alaphillippe en Aru. Koploper de kannibaal 1 staat op 1676, Petse Kletse Pe op 1673 en haboka 1 op 1664. Alleen deelt laatstgenoemde de derde plek nu met Jeroen Kramer 1. Die had Aru niet, maar Rojas wel en haalt dus zestien punten in op de Top Drie. Gagnez 1 was vandaag winnaar met slechts veertig punten. Die had Aru dus wel ten opzichte van Jeroen Kramer. Het zal hem weinig brengen, want hij staat 85e met 1369 punten. De ondergrens is gesteld op 1585.

In het Rtb Vueltaspel is Jekke 3 niet van de vluchters. Alleen Trentin en Aru kwamen in zijn lijst voor, maar hij blijft koploper.met 1949 punten. Nummer twee is Rat van Ragusa , die maar liefst 65 punten meer haalde. Zonder Aru, maar met Visconti, Rojas en Trentin. Met nog maar negen punten achterstand heeft de lijst nu 1940 punten. Canidanes 1 is al gepasseerd, maar die remde de achterstand op de nummer twee nog af met De Marchi en Alaphillippe. Het totale aantal is nu 1933. De Apotheker 1 staat nu vierde via Rojas en Roux. Het gat mert de Top Drie is echter wat groter met 1882 punten. Het laatste ticket is weer voor Il Campioniss 1 met 1874 punten. De topscorer van vandaag heet De Bever. Met 109 punten heeft hij nu de negentiende plaats met 1749 punten in bezit.

In het RtB Budgetspel breidt koploper canidanes 2 zijn voorsprong uit, omdat hij Rojas, De Marchi en Soler in zijn lijst had staan. Met 79 punten vandaag heeft de lijst een totaal van 1964 punten. PISTOLERO 2 is nu tweede. Hij miste vooral De Marchi en heeft nu een totaal van 1915 punten. De adelaar 1 had alleen trentin en Soler en dat was al genoeg om slechts een plek te zakken naar drie met 1901 punten. Jekke 1 kon zelfs al vierde blijven met alleen Tretin in de lijst en heeft nu 1877 punten. Mankies 1 is ook weer terug en dit keer op plaats vijf met 1876 punten. Opvallend is dat hij als enige echt last had van de volgorde, waarop de vluchtgroep over de streep kwam met Reyes, Soler, Skujins en Alaphillippe. De topscorer vandaag was Dani Omar Nas met 109 punten. De lijst staat nu 28e met 1720 punten. Misschien nog een leuk algemeen klassement om een ticket te halen? Je weet het maar nooit…

Dagsucces is er voor Erik S. 1 met 474 punten. Slikkerveer 1 bleef er met 441 punten 33 achter. Rojas, Reyes en Soler waren sterker dan Trentin en Alaphillippe. Op de gedeelde derde plaats zijn dobberaar 1 en Jekke 2 op 440 punten blijven steken. Zij hadden de beste combinatie wat de Top Acht betreft, maar dat kon niet compenseren dat de puntenpakkerij voor hen daarna helemaal ophield. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

In de Derde Week waren er ook wat verschuivingen in de Top Drie. De nieuwe koploper is nu witteman 1. met 386 punten, Daar zorgden Armée, Pardilla en Reyes voor.De nummer twee is Vueltameister 2 en die was van plaats vijftig afkomstig. Visconti en Trentin bleken goud waard ten opzichte van de koploper. Het totaal is 383 punten. De vorige koploper was Heijn 1. Hij houdt door Armée zijn daling beperkt tot de derde plaats met 382 punten.

In deze etappe bleek dat als de slotklim minder bruut is, het weer oorlog in het peloton is om in de vroege vluchtgroep te zitten. Deze keer werd de kopgroep dan ook pas na 59 kilometer gemaakt. Een groep van twintig mocht toen eindelijk weg en bleef ook weg, want de maximale voorsprong werd ineens dertien minuten.

In de achtergrond waren er verwoede pogingen tot een verrassingsaanval, maar in wat minder zwaar klimwerk wist Sky het allemaal wel te controleren. Alleen Aru wist zijn poging daadwerkelijk door te zetten. De rest bleef lang bij elkaar.

Aan de voorkant waren Alaphillippe, Lutsenko, Soler, Armée en Gougeard van de rest weggereden en uiteindelijk bleken Armée en Lutsenko ook de sterkste klimmers te zijn. Armée reed van Lutsenko weg en won. Hij probeerde het al heel wat vaker deze Vuelta en deze keer werd Armée eindelijk voor zijn aanvalslust beloond. Na Lutsenko was Visconti best of the rest en onze Nederlandse vluchter Tolhoek eindigde op een negende plaats vandaag op 1″21.

Het peloton kwam op ruim tien minuten van de winnaar binnen en Aru wist tot het eind de sterkste te blijven. Het leverde hem een tijdwinst van slechts 12 seconden op. Het peloton wist op het eind te versnellen en hield de onderlinge schade beperkt. Daarna kwamen Contador, Woods en Froome samen over de streep, gevolgd door Kelderman en Zakarin.

Dat laatste gegeven had wat gevolgen voor het klassement, omdat Nibali Froome op het einde niet bij wist te houden en 21 seconden verloor. Nibali staat nu tweede op 1’37 en Froome is minder zwak dan hij gisteren liet blijken. Kelderman blijft derde, omdat hij samen met Zakarin over de streep kwam. Kelderman won 17 seconden op Nibali en staat nu derde op 2″17, terwijl Zakarin op twaalf seconden achterstand van Kelderman vierde blijft.

Morgen een aanval van Nibali in de afsluitende afdaling en weer twee koersen voor de prijs van één? Het klimwerk wat in deze etappe gedaan moet worden lijkt voor de klassementsrenners niet genoeg om voorsprong te nemen en goed genoeg voor een leuk eerste uur en een grote, ongevaarlijke vluchtgroep met een grote voorsprong..