Het was in het Vueltaspel vandaag te merken dat er wat meer geraden vluchters in de kopgroep zaten. De koploper blijft gouroucaribou 1, die maar liefst 79 punten haalde vandaag. De lijst leidt nu met 544 punten. Papa Pearke kwam op de tweede stek door Zakarin echter drie punten dichterbij. Met twintig punten achterstand staat hij op 524. De gedeelde nummers drie gingen zelfs nog wat harder. Dat zijn fairceco 2 en Jackdamians 1, die via 88 en 90 punten er nu beiden 514 hebben.

De dagprijs van 75 euro ging naar Mutin 7 met 125 punten, waarmee hij nu 252e in het AK staat met 434 punten. Karsanova 3 staat er zes achter op 119. Pauwels en Contador waren niet voldoende om de overmacht van De Clerq, Froome, Nibali, Aru, Zakarin en Poels in te halen. Derde werd Bazza777 2, die ten opzichte van de nummer twee Chaves niet had en dus één punt miste. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Ook vandaag werden de nulpuntenlijsten niet met rust gelaten. Ook vandaag werd de spoeling erg veel dunner. We gingen van 145 naar nog maar 56 potentiële winnaars. Meer ervaren deelnemers zouden nu toch moeten weten dat Hernandez en Losada potentiële nulpuntenkillers zijn. Toch trapten er nog 50 deelnemers in. Acht lijsten hadden Olivier en eentje ging er via De Clercq uit. De rest van de uitvallers bestond uit combinaties van deze namen. Alle gekheid op een stokje, want nu krijgen de overlevenden een bedrag wat echt stijgt. Van € 13,79 gaan we naar € 37,04! Nog twee weken volhouden, jongens!

De vluchters hadden een grote invloed op het Budgetspel. De koploper is nog steeds Poek64 1, maar die haalde vandaag slechts 67 punten, waardoor zijn groot lijkende voorsprong als sneeuw voor de zon is verdwenen. Waarbij hij ook nog het geluk heeft dat de echte tegenstand dik in het achterveld stond. Nummer twee alemao 1 haalde maar liefst 141 punten en stond gisteren nog tiende. Met vier punten achter staat hij op 679. Vibeman is al ingelopen, want die stond gisteren nog tweede. Via 102 punten staat hij nu op 673 punten. Er zijn vandaag drie dagwinnaars met 174 punten. Dat zijn Snuitje 4 die in het AK nu vierde staat met 670, Bond009 6 die elfde staat met 628 en haboka 4 die met zijn 640e plaats met 384 punten geen rol van betekenis in het AK speelt.

Another day at the office bij het Major League spel in de daguitslag. Maar liefst 24 ploegen haalden 90 punten en omdat dat een absoluut record is, begin ik hier even mee vandaag. In het klassement blijft Teka 1 echter eerste en krijgt nog twee punten meer voorsprong op de nummer twee. Teka miste Poels en Lotte Nora miste Aru ten opzichte van de 90-punten ploegen. Tussen de twee staat het nu 490-466! Derde is De belofte 1. Met 464 punten is hij de eerste in het AK van ons 90-punten peloton.

In het Vuelta Ticketspel zorgde Majka voor een nieuwe koploper. Il Campioniss 1 steeg van de vierde plaats met 101 punten en heeft er nu 718. Placebos 1 is via 66 punten nu naar plek twee gezakt met vijf punten achter: 713! BigBallsBauke heeft met de gedurfde combinatie Polanc-Oliveira de derde plaats in handen genomen. Via maar liefst 133 punten steeg hij van 23 naar drie met een score van 696. Nummer vier is bergje over 1 en de tijden dat die lijst nog eerste stond lijken ver weg. Via 67 punten heeft hij er nu 692. Team Di Segho blijft op plek vijf hangen. 62 punten brachten hem op 684, wat voorlopig voldoende is voor het laatste ticket. Ardinyle 3 is de sterkste vandaag met 153 punten. De eerste drie en Losada zorgden daar voor het grootste deel voor. Waarschijnlijk staat hij daardoor ook maar 232e met 505 punten…

In het Budget Ticketspel staat BigBallsBauke zelfs op het hoogste schavot. Hij blijft koploper via 132 punten vandaag. Hij wordt echter gevolgd door de winnaar van de dag. Dat werd el_berries 1. De lijst haalde 186 punten en heeft er nu 717. Luc Suijkerbu3 ging met 175 punten ook niet traag vandaag en staat nu derde met 687. Doedelsnack 1 blijft op plaats vier hangen met een matige score van 113: 677 in totaal! Het laatste ticket is voor PISTOLERO 1 Door 136 punten heeft hij er nu 672.

Voor de tweede dag achtereen gaat de financiële dagprijs naar Maders Minde. Zijn derde lijst bleef Snuitje 2 met 76 punten voor. Daarbij komt ook nog dat hij de winnaar wel juist had voorspeld, anders was het verschil 106 punten geweest! Zonder dat feit zou Snuitje 2 trouwens ook tweede zijn gebleven, want Limbabwe 1 haalde op plaats drie slechts 354 punten. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Waren de verschillen in het geldspel groot, in het ticketspel waren ze niet aanwezig. Er eindigden zelfs drie ploegen op de eerste plaats met 350 punten, waardoor het ticket hoogstwaarschijnlijk morgen pas kan worden uitgereikt. LMV2, LyndaLid 3 en Maders Minde 3 mogen er morgen voor gaan kampen en de hoogstgeplaatste van de drie haalt de toegangspoort naar de RtB!

Deze keer was het in het eerste wedstrijduur genieten, want het was weer zo’n etappe waar elke vluchter in de vroege kopgroep zitten. Niet geheel onlogisch, want vluchtgroepen hebben succes. En uiteindelijk kwam er weer een omvangrijke van 21 renners, waaronder de Nederlanders Kreder en Olivier, die tot aan het eind een rol in de etappe speelden.
De groep kreeg vijf minuten ruimte, omdat Oliviera ook deel uitmaakte van de kopgroep. Deze renner had nog maar ruim drie minuten achterstand, dus het mocht allemaal ook weer niet te gek worden met die voorsprong. Het peloton zou ook vandaag weer niet mee gaan strijden voor de overwinning, dat dan weer wel.

In de kopgroep zaten ook drie man van Bora-Hansgrohe en die namen het initiatief bij de slotklim. Pfingsten hield het tempo hoog, Buchmann maakte het tempo toen hij samen met kopman Majka en Alaphilippe ontsnapten van de overige vluchtmakkers. Pauwels zat er ook nog even bij, maar kon het niet bijhouden. En toen Buchmann eraf moest,waren er nog twee over met achter hen Polanc, die heen en weer ging aan het spreekwoordelijke elastiek.

In het laatste gedeelte liep het stijgingspercentage op naar 21 procent en zwalkten de koplopers van links en rechts langs de weg. Zij hielden hun voorsprong, maar Polanc kwam er nog bij in de laatste kilometer. Hij probeerde op en over het kopduo te gaan, maar dat lukte niet. Uiteindelijk werd Polanc tweede door Majka in de sprint te verslaan.

Alaphilippe wist dat hij de snelste was, maar wenste de laatste bocht niet af te wachten. Daarom ging hij maar in de voorlaatste en won vrij onverwacht deze etappe. Men dacht dat Alaphilippe de laatste berg niet aankon, maar het lukte hem dus wel! Michel Kreder werd zeer verdienstelijk zesde vandaag en Olivier wist ook nog voor het peloton op de elfde plaats te eindigen

Ondertussen begonnen de renners die rond de tiende plaats stonden zich te roeren. Een groep met o.a. Woods en Simon Yates. En toen kwam Contador even counteren. Ondertussen werd Froome door zijn knechten van het midden naar de kop van de achtervolgende favorietengroep gebracht en toen was het nog maar een kleine stap naar tijdwinst vandaag.

Froome en Contador reden van de rest weg en wonnen uiteindelijk zeventien seconden of meer op de verzamelde concurrentie. Inmiddels lijkt het nu al duidelijk dat alleen ziekte of ongeluk Froome van een zege afhouden. Er is in de laatste week immers nog een redelijk vlakke tijdrit van 40 kilometer… Chaves staat nog steeds tweede op 28 seconden en Roche is derde op 41 seconden.

Morgen krijgen we weer zo’n lekkere muur voorgeschoteld. Deze zal twee keer genomen worden. Onderweg gebeurt dat niet helemaal, maar aan het eind zullen de renners weer over de weg heen zwalken. Deze keer zit het stuk van 21 procent in het begin van de slotklim, waarvan de top deze keer ook het einde van de etappe is.