Voor eigen volk heeft Tom Dumoulin de eerste roze trui veroverd. In de straten van Apeldoorn reed de renner van Giant-Alpecin een tijd van 11’03 over 9,8 km. Dat was slechts 0,022 seconde sneller dan dé verrassing van de dag: Primoz Roglic. De voormalig schansspringer verbaasde vriend en vijand door 8 seconden sneller te gaan dan Tobias Ludvigsson. Uiteindelijk plaatste Andrey Amador zich nog tussen Roglic en de Zweed.

Bij de klassementsmannen was de eerste slag voor Vincenzo Nibali. De Haai noteerde 11’22 en was daarmee 5 tellen sneller dan Alejandro Valverde. Mikel Landa, de minste tijdrijder van de drie favorieten, moest 21 seconden toegeven op Nibali.

Etappeprijzen: In het Giro d’Italia Spel is de openingstijdrit een prooi geworden voor Longjohn. Zijn team ‘Tijdritmaestro’ scoort 153 punten en blijft daarmee ‘KwakkerTTT’ 4 punten voor en ‘De Nixers 5’ pakt de laatste podiumplek op 8 punten. Het algemeen klassement is uiteraard hetzelfde na dag 1.

Subleagueklassement: Vibeleague heeft de beste start met 538 punten na de eerste etappe, gevolgd door ZZZZ 1 (533 pt) en malacha (504 pt). Dit zegt echter weinig, want vooral de subleagues met tijdritteams in de gelederen scoren goed vandaag.

Teams met 0 punten: Nog 303 teams zijn in de race voor de jackpot van 500 euro. Onder anderen Chad Haga wist al meteen enkele 0-teams te slopen. Elk team op 0 punten is nu virtueel 1,66 euro waard.